فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی
سال یازدهم شماره 43 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • وحید حاجی لو*، غلامرضا معمارزاده طهران، زهرا مقیمی صفحات 3-24

    منابع انسانی هر سازمان، با ارزش ترین عامل تولید و منبع اصلی زاینده مزیت رقابتی است و برنامه ریزی جهت توسعه و بهسازی آن امری ضروری است. این پژوهش به منظور ارائه مدلی برای توسعه سرمایه انسانی انجام گرفته است. این پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی- پیمایشی به شمار می رود که با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شده است. در مرحله اول، به منظور شناخت وزارت نفت از نظر وضعیت توسعه سرمایه انسانی و شناسایی عوامل تاثیرگذار بر آن، پرسشنامه باز تهیه شده و با تحلیل نتایج بدست آمده مدل مفهومی طراحی گردید. در ادامه به منظور استخراج روابط بین متغیرها، تعیین ضرایب وزنی شاخص ها و ارائه مدل ریاضی تحقیق، پرسشنامه دوم طراحی شد. پس از تایید روایی مدل طبق نظر صاحب نظران و خبرگان و تایید پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ، در بین تعدادی از خبرگان که بر اساس شرایط خاص خبرگی و به روش قضاوتی انتخاب شده بودند، توزیع گردید. داده های بدست آمده بر اساس رویکرد پویایی سیستم ها و با استفاده از نرم افزار ونسیم، به روش سناریو نویسی مورد تحلیل قرار گرفت. در مجموع تعداد شش سناریو در نظر گرفته شد که در میان آنها "بهبود توانایی کارکنان" به عنوان جذاب ترین سناریو و "بهبود برنامه های نرم افزاری آموزش و توسعه" و "بهبود اعتماد و روابط متقابل" به عنوان سناریوهای قوی پژوهش شناسایی گردید. نتایج نشان داد وزارت نفت برای توسعه سرمایه های انسانی خود باید در نخستین گام اقدام به توانمندسازی کارکنان نماید. از آنجایی که توانمندی دارای ابعاد عینی و ذهنی است، تقویت ظرفیت های روحی و اعتماد به نفس کارکنان باید با افزایش سطح مهارت و توانایی های تجربی آنان همراه شود تا سازمان به سطح قابل قبولی از بهره وری دست یابد

    کلیدواژگان: توسعه سرمایه انسانی، پویایی سیستم ها، سناریو نویسی
  • احمد مومنی، آذر کفاش پور*، غلامرضا ملک زاده، علیرضا خوراکیان صفحات 25-54

    مفهوم رفتار خودتوسعه ای و توسعه دواطلبانه ی کارکنان، در ادبیات رفتار سازمانی و مدیریت منابع سازمانی از جایگاه ویژه ای برخوردار است و اندیشمندان و صاحب نظران مدیریت، نظرات متفاوتی در این باره ارائه نموده اند. هدف اصلی پژوهش حاضر، ارائه چارچوب مفهومی رفتار خودتوسعه ای کارکنان بود. این پژوهش با رویکرد کیفی و با استفاده از تحلیل مضمون انجام شد. جامعه مورد مطالعه شامل 425 نفر از کارکنان شرکت گاز خراسان رضوی، شمالی و جنوبی بود و از روش نمونه گیری هدفمند برای نمونه گیری استفاده شد. نمونه مورد مطالعه شامل 21 نفر از کارکنان این شرکت بود که دارای آگاهی تئوریک و تجربه عملی در زمینه رفتار خودتوسعه ای بودند و از مصاحبه نیمه ساختاریافته ی عمیق برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. بر اساس نتایج پژوهش، رفتار خودتوسعه ای در قالب ده مقوله کلیدی تعهد سازمانی، خودآگاهی، خود کارآمدی، خود سامانی، توانمندی، خود شکوفایی، انعطاف پذیری، یادگیری خود هدایتی، تاب آوری و خوش بینی دسته بندی گردیدند. پیشایندهای رفتار خودتوسعه ای نیز در سه دسته فردی، سازمانی و فراسازمانی دسته بندی شدند. نتایج رفتار خودتوسعه ای نیز در سه دسته فردی، سازمانی و فراسازمانی شناسایی گردیدند.

    کلیدواژگان: رفتار خودتوسعه ای، رفتار خودهدایتی، خودتوانمندسازی، توسعه منابع انسانی، توسعه داوطلبانه کارکنان
  • سیدحسن موسوی، ایرج سلطانی*، مهربان هادی پیکانی صفحات 55-86

    پژوهش حاضر با هدف ارائه مدل شایستگی رهبران سازمان کوانتومی انجام شد. این تحقیق از حیث هدف اکتشافی و از نظر روش از نوع آمیخته(کیفی و کمی) بود. جامعه آماری بخش کیفی تحقیق را اساتید خبره مدیریت از دانشگاه های مختلف و جامعه آماری بخش کمی تحقیق را مدیران شرکت های تابعه صنعت نفت در اصفهان تشکیل داد. نمونه گیری به روش هدفمند چندمرحله ای و براساس روش طبقه بندی متناسب با حجم انجام گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل دو پرسش نامه ی محقق ساخته بود که روایی صوری و محتوایی آنها توسط اساتید خبره مدیریت در زمینه سازمان کوانتومی و شایستگی رهبران تایید گردید. پایایی پرسش نامه ها از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بررسی شد که همگی  بالای 0.70 و مطلوب بود. با استفاده از تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری، مدل شایستگی رهبران سازمان کوانتومی شامل پنج بعد شایستگی؛ فردی، میان فردی، مدیریتی، تحلیلی/ ادراکی و فنی با 57 شایستگی رهبری ارائه گردید.

    کلیدواژگان: مهارت های رهبری کوانتومی، شایستگی رهبران
  • البرز مقتدرمنصوری، غلامرضا رحیمی*، نادر بهلولی، فرهاد نژاد ایرانی صفحات 87-108

    امروزه ویژگی های روان شناختی مدیران از جمله عوامل اثرگذار در موفقیت سازمان ها و عنصر اصلی توانمندسازی نیروی انسانی می باشد. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی و ارائه مدل ساختاری ویژگی های روان شناختی مدیران عالی در مناطق نفتی استان آذربایجان غربی بود که با روش ترکیبی(کمی - کیفی) مورد بررسی قرار گرفت. در بخش کیفی، پارادیم پست مدرن، استراتژی پدیدارشناسی و تکنیک تحلیل محتوای پنهان با مصاحبه نیمه ساختاریافته (عمیق) با 16 نفر از مدیران عالی (تا حد اشباع نظری) انجام گرفت. برای نمونه گیری از روش نمونه گیری هدفمند (قضاوتی) استفاده شد و در مصاحبه ها از نفر 10 به بعد، اشباع نظری حاصل گردید. در بخش کمی با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزئی، پایایی و روایی ابزار به دست آمده مورد تایید قرار گرفت. مصاحبه ها از طریق کدگذاری باز و کدگذاری محوری با نرم افزارMAX QDA12 و جهت تایید ابزار به دست آمده از نرم افزارSmart Pls2 استفاده شد. ویژگی های روان شناختی مدیران عالی در جامعه ی مورد بررسی در چهارمولفه ی نوع دوستی، آرزومندی، دوراندیشی و سازگاری با دیگران شناسایی گردید و یک مدل ساختاری بر اساس این مولفه ها ارائه و پایایی و برازش مدل جدید مورد سنجش قرار گرفت.

    کلیدواژگان: ویژگی های روان شناختی، مدیران عالی، صنعت نفت، پدیدار شناسی
  • جواد سلیمانی*، سیدرضا سیدجوادین، محمدعلی شاه حسینی صفحات 109-138

    هدف از این پژوهش، تدوین مدلی برای توسعه شایستگی رهبری مدیران صنعت فولاد بود. روش شناسی این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نوع اکتشافی و به لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات از نوع آمیخته بود. ابتدا و در بخش اول پژوهش (کیفی)، گردآوری داده های کیفی مورد نیاز با استفاده از نظریه برخاسته از داده ها و پس از انجام مصاحبه عمیق با استفاده از پرسش نامه 12 سوالی، مطابق با رویکرد سیستماتیک اشتروس و کوربین انجام شد. بعد از مراحل کدگذاری، تعداد 180 گزاره یا مفهوم اولیه از کدگذاری باز شناسایی شد و از ترکیب آنها تعداد 32 مقوله بر اساس کدگذاری محوری به دست آمد. در نهایت، از این تعداد شش مولفه یا ابعاد اصلی مدل طراحی گردید. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی  شامل تمامی خبرگان و متخصصان صنعت فولاد بود که  با استفاده از روش نمونه گیری غیرتصادفی و با استفاده از تکنیک گلوله برفی، تعداد 21 نفر انتخاب و مصاحبه های عمیق با آنها انجام شد. در بخش دوم پژوهش (کمی)، جامعه آماری شامل مدیران منتخب صنعت فولاد و تعداد نمونه نیز 155 نفر بود. در این مرحله، برازش مدل طراحی شده پس از انجام تجزیه و تحلیل آماری و انجام معادلات ساختاری به کمک نرم افزار PLS بررسی و تایید گردید.

    کلیدواژگان: رهبری، شایستگی، شایستگی رهبری، توسعه رهبری، صنعت فولاد
  • عبدالجواد خلیلی، عبدالخالق غلامی*، کرم الله دانش فرد صفحات 139-160

    هدف از انجام این پژوهش، شناسایی و سنجش عوامل موثر بر مدیریت استعداد در صنایع ملی گاز بوده است. بر همین مبنا دو رویکرد کیفی و کمی مورد استفاده قرار گرفت. در بخش کیفی براساس رویکرد دلفی و در بخش کمی بر اساس آنتروپی شانون عمل شد. بدین منظور، ابتدا تیم 15 نفری خبرگان، شامل مدیران سازمانی و همچنین اساتید دانشگاهی انتخاب و مراحل رویکرد دلفی با توجه به نظرات این افراد انجام شد. نتیجه این بخش بیانگر 42 متغیر در قالب 10 متغیر اصلی توسعه شخصی، استراتژی سازمانی، کارمندیابی و انتخاب، مدیریت عملکرد، آموزش، جبران خدمت، انضباط، عوامل سیاسی، عرضه نیروی کار و قوانین و مقررات بوده که بر مدیریت استعداد تاثیر گذاشته اند. مبنای نتایج به دست آمده از رویکرد دلفی، بیانگر برابر بودن تاثیر عوامل ده گانه بر مدیریت استعداد می باشد و این در حالی است که ممکن است تاثیر برخی از عوامل بیشتر از دیگر عوامل باشد. بر همین اساس، وزن دهی متغیرهای اصلی بر اساس روش آنتروپی شانون و با توجه به نظرات 10 نفر از خبرگان موردتوجه قرار گرفت. نتایج این بخش نشان داد که مدیریت عملکرد دارای بالاترین درجه اهمیت در زمینه مدیریت استعداد و توسعه شخصی، دارای کمترین میزان اهمیت بوده است.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، رویکرد دلفی، آنتروپی شانون، صنایع ملی گاز
  • حسین تاج آبادی، امید محبی منش* صفحات 161-180

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر معنویت محیط کار بر سلامت روانی جامع کارکنان و سه بعد اصلی آن (بهزیستی هیجانی، بهزیستی روان شناختی و بهزیستی اجتماعی) صورت گرفت. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها از نوع پیمایشی می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها نیز از روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. جامعه آماری تحقیق شامل کارکنان شرکت پتروشیمی پازارگاد واقع در عسلویه بود. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان تعیین شد که در نهایت، تعداد 238 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه معنویت محیط کار میلیمن و همکاران و پرسش نامه کوتاه شده سلامت روانی جامع کیز بود. روایی هر دو پرسش نامه از نظر روایی ظاهری، محتوایی و سازه مورد بررسی قرار گرفته و برای آزمون پایایی آنها نیز از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. مقدار این ضریب برای پرسش نامه میلیمن 0/81 و برای پرسش نامه کیز0/84 به دست آمده است. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS25 و Amos23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته های به دست آمده نشان می دهد متغیر معنویت محیط کار در مجموع دارای ضریب تاثیر قابل ملاحظه ی 68 درصد بر سلامت روانی جامع کارکنان می باشد. کلیه فرضیه های فرعی تحقیق نیز تایید گردید.

    کلیدواژگان: معنویت محیط کار، سلامت روانی جامع، بهزیستی هیجانی، بهزیستی روان شناختی، بهزیستی اجتماعی
  • ناصر ساعدی نیا، وحید چناری*، فواد مکوندی، محمد همتی صفحات 181-206

    مدیریت استعداد یکی از مهم ترین چالش های مدیریت در شرکت ها است. عدم قطعیت در پیش بینی شایستگی های مورد نیاز و ناتوانی در تخمین دقیق ترک شغل اختیاری استعدادها، تطبیق دادن مفاهیمی از زنجیره تامین مانند تامین و منبع یابی راهبردی در مدیریت استعداد را ضروری نموده است. هدف این پژوهش خوشه بندی حرفه های شغلی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب به منظور ایجاد زمینه لازم برای ارایه راهبردهای متناسب  برای تامین استعدادها در هر یک از خوشه های شغلی است. پژوهش حاضر از حیث هدف، کاربردی و روش آن کمی است. راهبرد تحقیق، خوشه بندی فازی به روش c میانگین می باشد. جامعه آماری تحقیق، کارکنان واحدهای منابع انسانی شرکت و نمونه آماری به صورت هدفمند و شامل 80 نفر بود که  از میان کارشناسان با تحصیلات حداقل کارشناسی و آشنا به حرفه های شغلی انتخاب شدند. بر اساس یافته ها، حرفه های شغلی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در چهار خوشه ی حرفه های عادی، اهرمی، گلوگاه و بحرانی طبقه بندی گردید و برای هر یک از خوشه ها، راهبردهای متناسب تامین و منبع یابی استعداد پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: خوشه بندی فازی، حرفه های شغلی، مدیریت زنجیره تامین استعداد، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
  • رضا سپهوند*، بهروز موسی زاده صفحات 207-238

    این پژوهش به بررسی تاثیر رهبری اصیل و مولفه های آن در رابطه با درک ریسک کارکنان و جو ایمنی در پتروشیمی ایلام پرداخته است. پژوهش حاضر از جهت هدف، کاربردی و از حیث نحوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری شامل کارکنان رسمی و قراردادی پتروشیمی ایلام با حدود 700 نفر پرسنل بود. تعداد 250 نفر از طریق جدول مورگان به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب گردید. از چهار پرسش نامه استاندارد به عنوان ابزار سنجش استفاده شد و جهت تحلیل یافته ها از نرم افزار PLS استفاده گردید. پایایی ترکیبی سازه ها بیشتر از 76 درصد بودند و آلفای کرونباخ کل آن 77 درصد به دست آمد. همچنین، مقدار روایی همگرای متغیرها بالای 68 درصد بود. یافته ها نشان داد که رهبری اصیل، رابطه مثبت و معناداری با جو ایمنی دارد و 71 درصد تغییرات جو ایمنی را تبیین می کند. جو ایمنی رابطه منفی و معناداری با ادراک از ریسک داشته و رهبری اصیل، رابطه معنادار و منفی بر ادراک از ریسک دارد. همچنین، نقش شخصیت پاسخگویان به عنوان متغیر تعدیل گر بر ادراک کارکنان از ریسک مورد تایید قرار گرفت. در نهایت، رابطه میانجی جو ایمنی میان رهبری اصیل و ادراک از ریسک با درصد بالایی نشان داده شد.

    کلیدواژگان: رهبری اصیل، ادراک از ریسک، سازمان های ایمنی، شرایط بحرانی، پتروشیمی ایلام
  • مهدی صادقی*، عباس دادرس، احمدعلی اسدپور صفحات 239-264

    در مشاغل اقماری، فرسودگی شغلی کارکنان ازجمله مسائل مهمی است که امروزه بیش از هر زمان دیگری مورد توجه قرار گرفته است. در پژوهش حاضر میزان فرسودگی شغلی و علل بروز آن در کارکنان منطقه عملیاتی سیری شرکت نفت فلات قاره مورد سنجش قرار گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه استاندارد ماسلاچ و جکسون و پرسش نامه محقق ساخته علت شناسی فرسودگی شغلی بود که در میان نمونه آماری متشکل از 305 نفر از کارکنان شرکت توزیع گردید. یافته های پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل واریانس فریدمن، آزمون خی دو، آزمون فیشر (آزمون آنالیز واریانس آنوا) و آزمون تعقیبی شفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج آزمون فرضیه ها بیانگر این است که علل مختلفی در بین طبقات پنج گانه علت شناسی فرسودگی شغلی در مشاغل اقماری بر شکل گیری آن تاثیر دارند و فرسودگی شغلی کارکنان ناشی از علل فردی، ویژگی های شغلی، ویژگی های سازمانی و عوامل اقتصادی و اجتماعی می باشد. همچنین، فرسودگی ناشی از محیط کار تایید نگردید.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، مشاغل اقماری، سلامت عمومی کارکنان، شرکت نفت فلات قاره
  • رضا میرزایی، فریبا نظری* صفحات 265-294

    هدف پژوهش حاضر شناسایی و رتبه بندی موانع اشتراک دانش با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی در اداره مخابرات شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب بود. این پژوهش بر اساس هدف، کاربردی-توسعه ای و از نظر ماهیت، توصیفی-پیمایشی محسوب می شود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه مدیران پروژه های مخابراتی اداره مخابرات شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب تشکیل داده است که به طور مستقیم در کسب و اشتراک دانش مشارکت داشتند. حجم جامعه برابر 30 نفر بود که به دلیل پایین بودن تعداد آن، از روش سرشماری استفاده شد و نمونه گیری انجام نگرفت. ابزار مورد استفاده در این پژوهش دو پرسش نامه ی ساخته شده توسط محقق شامل تکنیک دلفی فازی و تحلیل سلسله مراتبی فازی به کار گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای آماری اکسل انجام شد. بر اساس نتایج موانع فردی با وزن 0/439 در رتبه اول، موانع فناورانه با وزن 0/351 در رتبه دوم و موانع سازمانی با وزن 0/210 در رتبه سوم قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: اشتراک دانش، موانع فردی، موانع سازمانی، موانع فناورانه
  • حامد محمدی* صفحات 295-323

    هدف اصلی مقاله حاضر تبیین الگوی تعادل کار - زندگی در شرکت گاز استان مازندران به عنوان یک شرکت خدمت رسان و پروژه محور است. در پژوهش حاضر از روش کیفی مبتنی بر راهبرد داده بنیاد استفاده شد. زیرا محقق به منظور تبیین الگو از داده های مفهومی که به صورت نظام مند گردآوری شده بودند، استفاده نمود. به منظور جمع آوری داده ها از روش میدانی با استفاده از ابزار مصاحبه استفاده شد. نمونه آماری مصاحبه شوندگان را 25 نفر از مدیران و کارشناسان شرکت مورد مطالعه تشکیل دادند. محقق با رویکردی استقرایی و با استفاده از داده های گردآوری شده به تدوین نظریه ای قابل اتکا در زمینه تعادل کار - زندگی پرداخت. برای این امر، پس از کدگذاری باز، مفاهیم و مقوله ها استخراج شدند و در مرحله کدگذاری محوری، این مقوله ها در قالب پدیده های محوری، شرایط علی، شرایط زمینه ای و شرایط مداخله گر نشان داده شد. سپس خط داستان و الگوی پارادایمی تحقیق ترسیم گردید.

    کلیدواژگان: تعادل کار- زندگی، نظریه داده بنیاد، شرکت گاز استان مازندران
|
  • Vahid Hajilo*, Gholamreza Memarzadeh Tehran, Zahra Moghim Pages 3-24

    The human resources of any organization are the most valuable factor of production and the main source of competitive advantage, so planning for its development is essential. This study was designed to provide a model for human capital development. The research is applied and descriptive in terms of data collection. This was a descriptive-descriptive survey research using a semi-structured questionnaire and interview. In the first stage, an open questionnaire was prepared to identify the human capital development status in Iran Ministry of Petroleum of Iran. Then, a second questionnaire was designed to extract the relationships between variables, to determine the weighting coefficients of the indices and to present the mathematical model of the research.The statistical population was the experts from Ministry of Petroleum of Iran and based on the specific conditions, a number of its experts were selected as statistical sample. Systems dynamics approach was used to design the model. By using Vensim software, scenario writing was done. Finally, six scenarios were considered and among them "Improvement of training and development software programs" was identified as the strongest scenario and the "Improvement of staffing capability" was selected as the most attractive scenario. According to the results, the Ministry of Petroleum must first empower its staff to develop its human capital. Since empowerment is both objective and subjective, therefore, employees' mental capacity and self-esteem must be enhanced by increasing their skill level and empirical ability to achieve an acceptable level of productivity.

    Keywords: Human Capital Development, Systems Dynamics, Scenario Writing
  • Ahmad Momeni, Azar Kafashpour*, Gholamreza Malikzadeh, Alireza Kharakian Pages 25-54

    The concept of "self-development behavior and the voluntary development of employees" has a special position in the literature of organizational behavior and organizational resource management; and management scholars and experts have different views on this. The main purpose of the present study was to present a conceptual framework for employees' self-development behavior. This research was done with qualitative approach and thematic analysis. The study population consisted of 425 employees of Khorasan Razavi, North and South Gas Company. Purposeful sampling method was used for this study. The sample consisted of 21 employees with theoretical knowledge and practical experience in self-development behavior. In-depth semi-structured interviews were used to collect data. Based on the results of the research, self-development behavior was categorized into ten key categories of organizational commitment, self-awareness, self-efficacy, self-organization, empowerment, self-efficacy, flexibility, self-learning, resilience, and optimism. The antecedents of self-development behavior were also categorized into three categories: individual, organizational and extracurricular. The results of self-development behavior were also identified in three categories: individual, organizational and extracurricular.

    Keywords: Self-development Behavior, Self-directed Behavior, Self-empowerment, Human Resource Development, Voluntary Development of Employees
  • Seyyed Hassan Mousavi, Iraj Soltani*, Mehraban Hadi Peykani Pages 55-86

    The purpose of this study was to present a competence model for leaders of quantum organizations. This research was exploratory and mix method (qualitative and quantitative). In the qualitative part of the statistical society, the research was conducted by professors of management from different universities and the statistical population of the quantitative part of the research consisted of the managers of the companies affiliated to the oil industry in Isfahan. The sampling was carried out in a multistage targeted manner based on classification method Fits the volume. The data gathering tool consisted of two researcher-made questionnaires. Their formal and content validity was confirmed by professors in management in the field of quantum organization and competence of the leaders. Reliability of the questionnaires was calculated by calculating the Cronbach's alpha coefficient, all of which were above 0.70 and were desirable. The competency model of the quantum organization leaders was presented using structural equation modeling technique with 5 competence dimensions: individual, interpersonal, managerial, analytical / perceptual, technical, and 57 competencies of leadership.

    Keywords: Quantum Leadership Skills, Competency of Leaders
  • Alborz Moghtader Mansouri, Gholamreza Rahimi*, Nader Bohlouli, Farhad Nezhad Irani Pages 87-108

    Nowadays, psychological traits of managers are among the factors that influence the success of organizations and are a key element of human resource empowerment. The current research aimed to identify psychological traits of Top managers in Oil fields of West Azerbaijan province which has been studied by the combined method (quantitative - qualitative). In the qualitative section, postmodern paradigm, phenomenological strategy, and latent content analysis technique by semi- structured (in-depth) interview (to the theoretical saturation level) with 16 cases of top managers and  purposive sampling method was used for sampling and theoretical saturation was obtained from interviews with 10 individuals. In the quantitative section, using the structural equation modeling by partial least squares method, the reliability and validity of the obtained tool was confirmed. The interviews were analyzed through open coding and axial coding using MAXQDA12 and the Smart Pls2 software has been used to confirm the tool. The psychological Traits of Top Managers in the study community were identified in the four components of altruism, ambition, foresight and compatibility with others and a structural model based on these components was presented and the reliability and fit of the newly created model were evaluated.

    Keywords: Psychological Features, Top Managers, Oil Industry, Phenomenology
  • Javad Soleimani*, Seyed Reza Seyed Javadin, Mohamad Ali Shah Hoseini Pages 109-138

    The purpose of this research was to make and provide a model for developing the competence of the leadership of the steel industry managers. The methodology of this research was applied and exploratory in terms of the purpose and data gathering method was mixed. In qualitative stage, after a deep interview, data gathering has been done based on the Grounded Theory and by using a questionnaire of 12 questions. It was in accordance with the systematic approach of Strauss and Corbin. After coding process, 180 initial propositions or concepts were identified according to open coding and 32 categories were derived from their combination, which were the origin of the axial coding. After that, Six main components or dimensions of the model were designed. Finally the systematic model of the leadership competency development of the steel industry managers was designed. The statistical population of the research in the qualitative stage included all experts of the steel industry that were interviewed according to non-probability sampling and the snowball technique. 21 persons  were selected and the deep interviews were done. In the second stage, sample size was 155 and after statistical analysis and structural equations, the fitting of the designed model was verified by using the PLS software.

    Keywords: leadership, competency, leadership competency, leadership development, Steel industry
  • Abdoljavad Khalili, Abdolkhalegh Golami*, Karamallah Daneshfard Pages 139-160

    The purpose of this study was to identify and measure the factors affecting talent management in the national gas industry. So, the qualitative and quantitative approaches have been used. Delphi approach in the qualitative part and the Shannon entropy in the quantitative part have been used. For this purpose, a team of 15 experts, including organizational managers as well as academic professors, was selected and the Delphi approach steps have done according to their views. The result of this section, it has been identified 42 variables within the 10 key variables of personal development, organizational strategy, recruitment and selection, performance management, training, compensation, discipline, political factors, labor supply, and laws and regulations that have influenced talent management. Based on the results of the Delphi approach, the effect of the 10 factors on talent management was equal, while some factors may be more effective than others. So, the weighting of the main variables based on the Shannon entropy method according to the opinions of 10 experts was considered. The results showed that performance management has the highest importance and personal development has the lowest importance in talent management.

    Keywords: Talent Management, Delphi Approach, Shannon Entropy, National Gas Industries
  • Hosein Taajabadi, Omid Mohebimanesh* Pages 161-180

    This study aimed to investigate the effect of workplace spirituality on comprehensive mental health of employees and its three main dimensions (emotional well-being, psychological well-being, and social well-being). This research is consumed an applied research and the survey method has been used for data collection. Structural equation modeling was used to analyze the data and test hypotheses. The statistical population of the research included employees of Pazargad petrochemical company located in Asalouyeh. The sample size was determined based on Morgan's table. Finally, 238 employees were selected using simple random sampling. Data gathering tool was Milliman questionnaire for workplace Spirituality and Keyes, continuum-short questionnaire for comprehensive mental health. The validity of both questionnaires has been evaluated in terms of face, content and construct. For reliability testing, Cronbach's alpha coefficient has been used. The value of this coefficient was 0/81 for Millenium questionnaire and 0/84 for Keyes questionnaire. The collected data were analyzed using SPSS25 and Amos23 software. Findings show that the workplace spirituality variable has a significant coefficient impact of 68% on the comprehensive mental health of employees. All the secondary research hypotheses were also confirmed.

    Keywords: workplace spirituality, comprehensive mental health, emotional well-being, psychological well-being, social well-being
  • Nasser Saedinia, Vahid Chenari*, Foad Makvandi, Mohammad Hemati Pages 181-206

    Talent management is one of the most important challenges faced by management of companies. Uncertainty in predicting competencies that are critical for companies and the inability to accurately estimate the voluntary of talents turnover, has required adapting concepts from the supply chain management, such as supply and strategic sourcing in talent management. The purpose of this research was to cluster the job occupations of the National Iranian South Oil Company (NISOC) in order to provide suitable strategies for sourcing talents in each cluster. This study is considered a quantitative applied research. The research strategy was c-means fuzzy clustering method. The statistical population was all human resources staff in NISOC and the statistical sample consisted of 80 experts from human resources section which have been selected by purposive method. Based on the findings, the job occupations were categorized into four clusters of routine, leverage, bottleneck and critical occupations, and suitable strategies for supplying and sourcing talents for each cluster were proposed.

    Keywords: Fuzzy clustering, Job Occupations, talent supply chain management, National Iranian South Oil Company
  • Reza Sepahvand*, Behrouz Mousazadeh Pages 207-238

    This study investigated the impact of of authentic leadership on risk perception of employees with the mediating role of safe climate in Ilam Petrochemical Company. The present study is considered a descriptive survey in terms of purpose, and applied in terms of data collection. The statistical population consisted of Ilam Petrochemical Company's official and contract staff with about 700 personnel. According to the Morgan table, 250 people were selected through simple random sampling. Four standard questionnaires were used for measuring the data and PLS software was used for data analysis. The composite reliability of the constructs was more than %76 the total Cronbach's alpha was %77 and the convergent validity of the variables was above %68 Findings showed that authentic leadership had a positive and significant relationship with safety climate and explained %71 of safety climate change. Safety climate has a negative and significant relationship with risk perception and authentic leadership has a significant negative relationship with risk perception. Also, the role of respondents' personality as a moderating variable on employees' perception of risk was confirmed. Finally, the mediating relationship between authentic leadership and risk perception was shown to be high.

    Keywords: Authentic leadership, risk perception, safety organizations, critical situations, Ilam Petrochemical
  • Mehdi Sadeghi*, Abbas Dadras, Ahmadali Asadpour Pages 239-264

    The burnout issue of employees of the satellite staff is one of the most important issues in the management of human resources. Thus, the rate of employees' burnout in the Iranian Offshore Oil Company (Siri Operational Area) and the causes of its occurrence among the employees were discussed in this research Data gathering was done through a standard burnout questionnaire by Maslach and Jackson (1994) and the researcher-made questionnaire an occupational burnout in satellite jobs.The statistical sample consisted of 305 employees. Data were analyzed and evaluated by using Friedman variance analysis, Chi square test, Fisher test (ANOVA test) and Scheffe follow up test. The results of this study indicated that various causes among the five classes of occupational burnout etiology in the satellite careers affect its formation. Burnout of the company's staff is due to individual causes, occupational characteristics, organizational characteristics, and economic and social factors. Also, there was no confirmation of job burnout due to work environment factors.

    Keywords: Burnout, Satellite Jobs, General health of the employees, Iranian Offshore Oil Company
  • Reza Mirzaee, Fariba Nazari* Pages 265-294

    The objective of this research was to identify and rank the barriers knowledge sharing by using the fuzzy hierarchy analysis method. This research is consumed an applied-developmental research, in terms of objective and the descriptive-survey in terms of nature. The research population included all managers of telecommunication projects of Telecommunication Office of National Iranian South Oil Company, participated directly in knowledge acquisition and sharing. The population size was determined to be 30 people. The census method was used and sampling was not performed due to the population size. The tools used in this research were two researcher-developed questionnaires, including the Delphi fuzzy technique and fuzzy hierarchy analysis. Data were analyzed using Excel software. Results indicated that individual barriers with a weight of 0.439 ranked first, technological barriers with a weight of 0.351 ranked second and organizational barriers with a weight of 0.210 ranked third.

    Keywords: knowledge sharing, individual barriers, organizational barriers, technological barriers
  • Hamed Mohammadi* Pages 295-323

    The main purpose of this paper is to develop the model of work-life balance in Mazandaran Province Gas Company as a service and project-oriented company. In the present study, a qualitative method based on grounded theory strategy has been used, because the researcher has used systematically collected conceptual data to explain the model. The field method was used for data collection by interview tools and the statistical population consisted of 25 managers and experts of the study company. Researcher developed a credible theory of work-life balance using an inductive approach to data collection and for this purpose, after the open coding, concepts and categories were extracted and in the axial coding stage these categories were presented in the form of axial phenomena, causal conditions, contextual conditions, and confounding conditions. The story line and paradigm were then drawn.

    Keywords: Work-Life Balance, Grounded theory, Mazandaran Province Gas Company